the 42nd Annual Meeting of the European Society for Paediatric Infectious Diseases, Kobenhavn, Danimarka, 20 - 24 Mayıs 2024, ss.1416-1417
Giriş:Acanthamoeba, insanlarda hastalıklara neden olan yaygın bir amip türüdür. Genellikle toprakta ve tatlı suda bulunur. Vücuda çeşitli yollarla girerek gözde keratite neden olur ve solunum sistemi veya deri yoluyla merkezi sinir sistemine sızar. İki doğrulanmış Acanthamoeba vakasının retrospektif analizi, klinik semptomlarının, laboratuvar test sonuçlarının ve teşhis prosedürlerinin incelenmesini içermektedir.
Vaka Sunum Özeti: İlk vaka iktiyozis, işitme kaybı, katarakt, epilepsi ve hipotonisitesi olan 4,5 yaşında bir erkek hastayı içeriyordu. Huzursuzluk, sol gözünde kızarıklık ve sürekli dokunma eğiliminden şikayetçiydi. Muayenede tam kornea tıkanıklığı saptandı ve hastanın vitreus sıvısı örneğinin mikroskobik incelemesinde Acanthamoeba'ya ait trofozoitler tespit edildi. Topikal klorheksidin tedavisi başlandı ve kan testlerinde sistemik enfeksiyona rastlanmadı. Hastanın izole Acanthamoeba keratiti olduğundan şüphelenilmiş ve itrakonazol ile tedavi edilmiştir. İkinci vaka, hidrosefali tedavisi için şant takılan 14 aylık bir erkek hastayla ilgiliydi. Şant arızalanıp çıkarıldıktan sonra, tekrarlanan beyin omurilik sıvısı (BOS) örneklerinde pleositoz, yüksek protein seviyeleri ve düşük glikoz seviyeleri görülmüştür. BOS sitolojisinde eozinofiller tespit edildi.şant enfeksiyonu doğru tedaviye rağmen düzelmeyince örnek parazitolojiye gönderildi.BOS'ta birçok kez Acanthamoeba tespit edildi.hasta rifampisin, flukonazol, trimetoprim sülfometoksazol ve daha sonra miltefosin ve pentamidin ile tedavi edildi. Tedaviye miltefosin ve pentamidin eklendikten sonra BOS örneklerinde parazite rastlanmamıştır.
Tartışma: Sonuç olarak, Acanthamoeba enfeksiyonları, özellikle keratit ve meningoensefalit, hayatı tehdit edici olabilir. Uygun tedaviye rağmen düzelmeyen BOS bulguları olan şant enfeksiyonlarında, parazitler de göz önünde bulundurulmalıdır.
Title of Case: RARE BUT SERIOUS PARASITE: ACANTHAMOEBA Background: Acanthamoeba is a common amoeba species causing diseases in humans. It is commonly found in soil and fresh water. It enters the body through various means, causing keratitis in the eye and infiltrating the central nervous system through the respiratory system or skin. The retrospective analysis of two confirmed cases of Acanthamoeba involved examining their clinical symptoms, laboratory test outcomes, and diagnostic procedures.
Case Presentation Summary: The first case involved a 4.5-year-old male patient with ichthyosis, hearing loss,cataracts, epilepsy and hypotonicity. He complained of restlessness, redness in his left eye, and a constant tendency to touch it. Examination revealed total corneal occlusion, and trophozoites belonging to Acanthamoeba were detected in a microscopic examination of the patient's vitreous fluid sample. Topical chlorhexidine treatment was initiated, and no systemic infection was found in blood tests. The patient was suspected to have isolated Acanthamoeba keratitis and was treated with itraconazole. The second case involved a 14 months male patient with a shunt inserted for hydrocephalus treatment. After the shunt malfunctioned and was removed, repeated cerebrospinal fluid (CSF) samples showed pleocytosis, elevated protein levels, and low glucose levels. Eosinophils were detected in the CSF cytology.When the shunt infection didn't improve despite correct treatment, the sample was sent to parasitology.Acanthamoeba was identified multiple times in the CSF.The patient was treated with rifampicin, fluconazole, trimethoprim sulfomethoxazole, and later miltefosine and pentamidine. After the addition of miltefosine and pentamidine to treatment, no parasites were found in CSF samples.
Discussion: In conclusion, Acanthamoeba infections, particularly keratitis and meningoencephalitis, can be life-threatening. In cases of shunt infections with CSF findings that do not improve despite appropriate treatment, consideration should be given to parasites.