TURİZMDE YENİ YAKLAŞIMLARA BİR ÖRNEK: İSLAMLAR KÖYÜ


Akova S., Akova İ., Kahraman M., Zayım M.

3. Uluslararası İstanbul Coğrafya Kongresi, İstanbul, Türkiye, 21 - 23 Haziran 2023, ss.335-336

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.335-336
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Günümüzde beşeri faaliyetlerin mekân üzerindeki etkisi, hiç olmadığı kadar dinamiktir. Mekânı doğrudan etkileyen tarım, sanayi veya madencilik gibi beşeri faaliyetlerden biri olan turizm de, bu genel dinamizm ortamından oldukça etkilenmektedir.

Özellikle son dönemlerde değişen teknolojik, sosyolojik ve ekonomik gelişmeler genel turizm faaliyetlerinin çeşitlenmesine olanak sağlamıştır. Alternatif turizm faaliyetleri kapsamında farklı turizm türleri de gelişme göstermiş ve turist eğilimleri de bu yönde değişmeye başlamıştır. Bu bağlamda kitle turizmi yerine daha çok küçük gruplar halinde ve tek başına gerçekleştirilen alternatif turizm türleri ön plana çıkmıştır. Sürdürülebilirlik anlayışının öne çıktığı alternatif turizm düşüncesinde doğayla iç içe yaşamayı, sakin turizm faaliyetlerini tercih eden bir turist kitlesi ortaya çıkmıştır. Pandemi döneminde doğa ile sakin bir ortamda dinlenme ihtiyacının artması, yeni yeni tercih edilmeye başlanan villa turizmi gibi bir turizm türünün de daha çok göz önünde olmasına imkan tanımıştır.

Bu çalışmada yukarıda bahsi geçen dinamizm ve çeşitliliği iyi bir şekilde örnekleyen turizm sektörünün bir alt birimi olarak villa turizmi ele alınacaktır. Çalışmanın temel amacı, villa turizminin popüler hale gelmesinde etkili olan faktörler ve villa turizminin mekân üzerindeki etkilerini araştırmaktır. 

Çalışmadaki temel hipotez; gerek koronavirüs pandemisi süreci, gerekse turistlerin eğilimlerinin değişmesi sonucunda farklı turizm yönelimlerinin oluşmasına zemin hazırlamış olduğu var sayımıdır. Bu hipotezin doğrulanması amacıyla pandeminin ekonomi üzerindeki etkisine de yer verilecektir. Fakat daha da önemlisi tatillerini geçirmek üzere villaları tercih eden turistlerin bu turizm alternatifini seçmelerindeki ana sebepler ortaya konulmuş olacaktır. Keza yapılan ön çalışmalar göstermiştir ki villa turizmi, pandeminin getirdiği bireysellik ortamında daha da ön plana çıkmış durumdadır. Ancak pandemi şartlarının büyük ölçüde ortadan kalktığı günümüzde villa turizmine olan talebin artarak devam edeceği de tahmin edilmektedir.

Son yıllarda ülkemizde lüks villaların turizm destinasyonu olarak kullanılması o kadar yaygın hale gelmiştir ki, villa turizmini konu edinen akademik çalışmalar artmaktadır. Fakat bu kaynakların hiç biri doğrudan villa turizmi üzerine odaklanmamıştır. Dolayısıyla ulusal literatürde daha önce ayrıntısıyla ele alınmamış olan bu konu İslamlar Köyü özelinde incelenmektedir. Böylece literatürde bu konudaki eksikliğin giderilmesi amaçlanmaktadır.

Villa turizm seçeneğinin popüler hale gelmesinde pandemi döneminde ön plana çıkan izole tatil anlayışının hâlâ devam ettiği ve turist eğilimlerindeki değişimlerin etkili olduğu düşünülmektedir. Ayrıca villa turizminin mekândan yararlanılmasında yerel aktörlerin etkisinin kısa dönemde azalmasına, uzun dönemde ise etkisini yitireceği düşünülmektedir.

Bunların dışında çalışma sonucunda cevaplandırılması beklenen sorulardan bazıları:

1. Bir tatil mekanı olarak villalar neden tercih edilmektedir?

2. Villa turizmini kimler tercih eder?

3. Villaların tatil mekanı olarak kullanılmasının avantaj ve dezavantajları nelerdir?

4.  Bu tarz bir turizm aktivitesi yerel halk tarafından nasıl algılanmaktadır?

5. Yerel halkı üzerinde olumlu veya olumsuz etkileri bulunmakta mıdır?

6. İslamlar Köyü özelinden hareketle, villa turizmi altyapısının kurulması ve villa turizmi tarzının mekânsal ve sosyolojik etkileri nelerdir?

gibi sorulara cevap bulunması beklenmektedir.

Bu kapsamda çalışmada temelde iki tür veri toplanacaktır. Bunlardan ilki uzaktan algılama yöntemleri kullanılarak temin edilecek olan mekânsal verilerdir. Mekânsal veriler ArcGIS 10.4.8. programı yardımıyla analiz edilerek; konum haritası, ulaşım haritası, yakınlık haritası gibi haritalar üretilecektir. Bir diğer veri seti ise, İslamlar Köy’üne turistik amaçlarla gelen kişiler ve İslamlar Köy'ü sakinlerine uygulanacak anket neticesinde elde edilecektir. Bunun için 250 kişiye uygulanması düşünülen bir anket formu hazırlanmıştır. Anket sonuçlarının analizinde SPSS paket programı kullanılacak olup, veri üzerinde çeşitli değişkenlere göre ilişkileri ve farklılaşmaları saptamaya yarayan ki-kare bağımsızlık testi (X²), faktör analizi ve tek yönlü varyans analizi (anova) gibi yöntemler uygulanacaktır.

Çalışmada, Antalya ilinin Kaş ilçesine bağlı İslamlar Köyü villa turizmi perspektifinde araştırılacak, özelden bütüne bir bakış açısıyla bu kapsamda sorulara cevap bulunacaktır. Projede temel veri toplama yöntemi yarı yapılandırılmış anketlerdir. Bunun yanı sıra uzaktan algılama yöntemleri ve arazi çalışmalarıyla birlikte mekânsal veriler toplanacak ve Coğrafi Bilgi Sistemleri ile analiz edilecektir.

Anahtar Kelimeler: Turizm, Alternatif Turizm, Villa Turizmi, İslamlar Köyü