Multidisipliner Bir Merak Hikayesi: Lakrimal Kanalda Yabancı Cisim


Kolik A. K., Çetinbaş Genç A., Vardar F., Özbilen K. T., Boral Ö., Büyükbabani N.

32. Ulusal Patoloji Kongresi, Antalya, Türkiye, 25 - 29 Ekim 2023, cilt.7, sa.1, ss.504-505

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 7
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.504-505
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

GİRİŞ

Orbital bölgenin yabancı cisimlere bağlı travmaları, önemli bir morbidite sebebidir. Orbital yabancı cisimler, inorganik veya organik kaynaklı olabilir. Organik yabancı cisimler, yetersiz ve/veya belirsiz klinik öykü nedeniyle bu grup içinde özel bir tanısal zorluk oluşturmaktadır. Burada; gürültülü olmayan bir klinikle prezante olan ve multidisipliner bir yaklaşımla tanıya ulaşılan, lakrimal kanalı etkileyen bir organik yabancı cisim vakası sunulmaktadır.

OLGU

Elli yedi yaşında kadın hasta, sağ gözde yaklaşık iki haftadır mevcut, giderek şiddetlenen sulanma şikâyeti ile oftalmoloji polikliniğe başvurdu. Muayenesinde nazolakrimal kanalı etkileyen bir tıkanıklık olduğu tespit edilen hastaya, etiyolojinin aydınlatılması amacıyla dakriyosistorinostomi operasyonu yapılması kararlaştırıldı. Operasyon sırasında lakrimal kanalda polip benzeri bir oluşum görülüp patolojik inceleme için örneklemeler yapıldı. Örneklerden biri kısmen şeffaf yapıda ve bej-kahve renkli olmasıyla dikkat çekmekteydi  (Resim 1). Bu örneğin mikroskopik incelemesinde, yabancı bir cisme ait olduğu anlaşıldı. Yapısal görünüm nedeniyle ön planda paraziter bir etken düşünüldü ve daha ileri morfolojik inceleme için deneyimli bir parazitologla konsültasyon gerçekleştirildi. Bunun sonucunda cismin paraziter kaynaklı olma olasılığı ekarte edildi ve bitkisel kaynaklı olabileceği düşünüldü. Etkenin identifikasyonunu sağlayabilmek amacıyla botanik alanında uzmanlaşmış biyologlarla iletişime geçildi. Masson trikrom ve Toluidin mavisi boyalı kesitler multidisipliner olarak yeniden incelendi ve cismin stamen (erkek organ) içermeyen, ovaryum içinde ovül (olgun tohum taslakları) bulunan bir çiçeğe ait olduğu tespit edildi (Resim 2 ve 3). Histokimyasal incelemelerde, Safranin boyasında lignin içeren sekonder hücre çeperleri kırmızı, Fast green boyasında selülöz içeren primer hücre çeperleri yeşile boyandı ve cismin bitkisel kökeni kesinleştirildi (Resim 4). İleri morfolojik incelemede bitkinin ön planda Boraginaceae (Hodangiller) familyasına ait olduğu düşünüldü. Bunun üzerine derinleştirilen anamnezde, hastanın şikâyetinin ortaya çıkması öncesinde park ve bahçe gibi dış mekânlarda bulunduğu öğrenildi.

SONUÇ

Lakrimal kanalı etkileyen organik yabancı cisimler, nadir görülmeleri ve okült klinikleri nedeniyle tanısal zorluk oluşturur. Literatürde bitkisel kaynak nadiren bildirilmektedir. Klinik olarak kaynağın tespit edilemediği durumlarda histopatolojik incelemeye multidisipliner yaklaşım çözümleyici nitelikte olabilir.

ANAHTAR KELİMELER

Orbita, Lakrimal kanal, Yabancı cisim, Bitkisel.