Kültürü Yapılan Sinarit Balıklarında Dentex dentex Görülen Bakteriyel Patojenler


AKAYLI T., YARDIMCI R. E., ÜRKÜ Ç.

17. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, İstanbul, Türkiye, 3 - 06 Eylül 2013

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışmada kültürü yapılan hasta sinarit balıklarındaki (D. dentex) bakteriyel hastalık etkenlerinin teşhis edilmesi amaçlanmış olup 2009 ve 2010 yılları arasında 5 adet örnekleme çalışması gerçekleştirilmiştir. 100-250gr ağırlıkları arasında toplam 30 adet hasta sinarit balığı bakteriyolojik ve histopatolojik açıdan incelenmiştir. Hasta balıklarda eksternal olarak renkte koyulaşma, karında şişkinlik, yüzgeçlerde erime, baş bölgesinde yaygın ülseratif deri lezyonları ve hemorajiler; internal olarak karın kaslarında hemoraji, karaciğerde solgunluk ve hemorajiler, böbreklerde erime, bağırsaklarda sarımsı renkte sıvı birikimi ve splenomegali tespit edilmiştir.

Hasta balıkların iç organlarından ve kan örneklerinden MA, TCBS ve TSA’a yapılan bakteriyolojik ekimlerde izole edilen bakteriler rutin biyokimyasal testler ve API 20E tanı kiti ile identifiye edilmiştir. Hasta balık örneklerinin iç organlarından ve kan örneklerinden Gram-negatif balık patojenlerinden V. scophthalmi, V. alginolyticus, V. halioticoli, V. mediterranean, V. pacinii, V. splendidus I, V. vulnificus, V. damsela, Listonella pelagia; Flavobacterium gillisae, Flavobacterium sp. ve Moritella marina izole edilirken Gram-pozitif olarak Microcooccus luteus ve Streptecoccus sp. de izole ve identifiye edilmiştir.

Yapılan histopatolojik incelemelerde enfekte sinarit balıklarının nekrotik karaciğer hücrelerinde erime ve hemorajik odaklar yanısıra vakuolar dejenerasyon, dalakda hemosiderin birikmi, böbrekte liquefactive nekroz, periglomeruler ödem ve melano makrofaj depozitleri, kas dokusunda miyofibrillerde liquefactive nekroz, myopati ve solungaç filamentlerinde nekroza bağlı epitel hücrelerde dökülme ve hemoraji tespit edilmiştir.


Sonuç olarak enfekte sinarit balıklarında baskın olarak vibriosis tanımlanmıştır. Yurdumuzda daha önce bildirilmeyen V. scophthalmi, V. halioticoli, V. mediterranean ve V. pacinii gibi bazı Vibrio izolatları ilk kez bu çalışma ile kültür balıklarında tanımlanmıştır. İzole ve identifiye edilen Vibrio türü bu patojen bakterilere Listonella pelagia, Microcooccus sp., Flavobacterium sp., Streptecoccus sp. ve Moritella marina gibi bazı sekonder patojenlerinde eşlik ettiği tespit edilmiştir.