Korona Stimülasyonunun Dental İmplantların Osseointegrasyonuna Etkisinin Deneysel Araştırılması


Creative Commons License

Ayhan M., Kocaelli H.

TAOMS 2019, Girne, Kıbrıs (Kktc), 28 Nisan - 02 Mayıs 2019, cilt.1, ss.162-163

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Girne
  • Basıldığı Ülke: Kıbrıs (Kktc)
  • Sayfa Sayıları: ss.162-163
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Günümüzde implantların daha erken yüklemesi ve düşük kalitedeki kemiklerde osseointegrasyon miktarının arttırılması için ilave tekniklerin kullanılması implant araştırmalarının temel konularından biridir. Kemik yapımını stimüle edici çeşitli teknikler hem osseointegrasyon süresini kısaltmak hem de düşük kalitedeki kemiklerde başarı oranını arttırmak için araştırılmaktadır. Literatürde osseointegrasyon ve elektrostimülasyon ilişkisini gösteren sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı bir elektrostimülasyon türü olan korona stimülasyonu (KS) nun dental implantların osseointegrasyon kalitesi, oranı ve sürecine etkisinindeneysel olarak araştırılmasıdır.

Gereç-Yöntem: Eksperimental protokolde dört koça ait 8 tibiyaya toplam 32 implant uygulanmıştır. Deney hayvanlarının sağ tibialarına KS uygulanmış, sol tarafları kontrol grubu olarak kullanılmıştır. 15. ve 30. günlerdeki sakrifikasyon periyodunun ardından nondekalsifiye histomorfometrik yöntemle kemik-implant temas yüzeyi (BIC), kemik alanı (BAr) ve kemik çecresi (BPm) ölçümleri hesaplanmıştır. İstatistiksel analizler için SPSS 21 programı kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık p<0.05 düzeyinde değerlendirilmiştir.

Bulgular: Histomorfometrik analiz sınucunda BIC, BAr ve BPm değişkenlerinin her biri için deney ve kontrol grupları karşılaştırıldığında, 15. ve 30. gün gruplarının tamamında deney grubunda kontrol grubuna oranla istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p<0.05). Deney gruplarının 15. ve 30. gün karşılaştırmalarında BIC değeri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Sonuç: Bu çalışmada KS’nun dental implantların osseointegrasyon sürecinin kalitesi ve kantitesineiyileşmenin erken dönemlerinde olumlu etkisi histomorfometrik analizlerle deneysel olarak ortaya konmuştur.

Anahtar Kelimeler: Osseointegrasyon, Elektriksel Stimülasyon, Dental İmplant, Histomorfometri, Korona Stimülasyonu