Meme Kanserinden Sağkalan Kadınların COVID-19 Pandemisi Sırasında Psikolojik Sıkıntıları ve İlgili Faktörler: Kontrollü Bir Çalışma


Creative Commons License

Taş B., Anuk D., Akçınar B.

TURK ONKOLOJI DERGISI, cilt.38, sa.4, ss.425-435, 2023 (ESCI)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 38 Sayı: 4
  • Basım Tarihi: 2023
  • Doi Numarası: 10.5505/tjo.2023.3934
  • Dergi Adı: TURK ONKOLOJI DERGISI
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Emerging Sources Citation Index (ESCI), Scopus, Academic Search Premier, CINAHL, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.425-435
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

AMAÇ Meme kanseri prevalansı kadınlar arasında yüksek olmasına rağmen, sağkalım oranları artmaktadır. Bununla birlikte, meme kanserinden sağ kalanlar (MKS) tedavilerinden sonra çeşitli psikolojik sorunlar yaşamaya devam etmekte ve ayrıca mevcut Koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) pandemisi gibi ek stres faktörlerine maruz kalmaktadır. Bu çalışmanın amacı, COVID-19 pandemisi sırasında BCS'nin psikolojik sıkıntısını ve ilgili faktörleri (sosyal destek, belirsizliğe tahammülsüzlük, başa çıkma stratejileri) ve meme kanseri tanısının bu süreçteki rolünü incelemektir. 

GEREÇ VE YÖNTEM Bu çalışmaya 95 BCS ve 87 sağlıklı kadın dahil edilmiştir. Katılımcılara Sosyodemografik Bilgi Formu ve depresyon anksiyete stres ölçeği, sosyal destek ölçeği, belirsizliğe tahammülsüzlük ölçeği ve başa çıkma stratejileri kısa form ölçekleri uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek için t testleri ve regresyon analizleri yapılmıştır. 

BULGULAR İki grup arasında depresyon ve anksiyete açısından anlamlı bir fark bulunmazken, BCS'nin stresi sağlıklı kadınlara göre daha düşüktü. Regresyon analizinde, meme kanseri tanısı depresyon ve anksiyete için bir yordayıcı değildi, ancak stres için anlamlı bir yordayıcıydı. Artan depresyon, anksiyete ve stresin ortak belirleyicileri azalmış sosyal destek, artmış belirsizliğe tahammülsüzlük ve artmış duygu odaklı başa çıkma olmuştur. 

SONUÇ COVID-19 gibi salgınlar sırasında BCS kadınlara yönelik psikolojik müdahalelerin belirsizliğe tahammülsüzlük, sosyal destek ve sorun odaklı başa çıkma stratejilerinin geliştirilmesine odaklanması, psikolojik sıkıntılarını azaltırken psikolojik iyi olma hallerini koruyabilir ve artırabilir.

OBJECTIVE Although the prevalence of breast cancer is high among women, survival rates are increasing. However, breast cancer survivors (BCS) continue to experience various psychological problems after their treatments and are also exposed to additional stressors, such as the current Coronavirus disease 2019 (COVID-19) pandemic. The aim of this study was to examine the psychological distress and related factors (social support, intolerance of uncertainty, coping strategies) of BCS during the COVID-19 pandemic and the role of breast cancer diagnosis in this process.

METHODS This study included 95 BCS and 87 healthy women. Sociodemographic Information Form and depression anxiety stress scale, social support scale, intolerance of uncertainty scale, and coping strategies short form scales were administered to the participants. T tests and regression analyses were performed to examine the relationships between the variables.

RESULTS There was no significant difference between the two groups in terms of depression and anxiety, but the stress of BCS was lower than that of healthy women. In the regression analysis, the diagnosis of breast cancer was not a predictor for depression and anxiety, but it was a significant predictor for stress. Common predictors of increased depression, anxiety, and stress were decreased social support, increased uncertainty intolerance, and increased emotion-focused coping.

CONCLUSION Focusing on the development of intolerance of uncertainty, social support, and problem-focused coping strategies of psychological interventions for women BCS during epidemics such as COVID-19 may reduce their psychological distress while maintaining and increasing their psychological well-being.