The Effect of Meta-Topolin on Protein Profile in Radish Cotyledons


Creative Commons License

Çağ S., Palavan-Ünsal N.

JOURNAL OF CELL AND MOLECULAR BIOLOGY, sa.2, ss.31-34, 2003 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Basım Tarihi: 2003
  • Dergi Adı: JOURNAL OF CELL AND MOLECULAR BIOLOGY
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.31-34
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

 

Son yıllarda meta-topolin (mT) aktif aromatik sitokinin olarak saptandı. Bu araştırmada mT’in turp kotiledonlarının büyüme ve protein içeriğine etkisi araştırıldı. 0.05-1 mM mT kotiledon büyümesini taze ağırlık bazında yaklaşık 2 kat kadar teşvik etti. 0.05, 0.1 ve 0.25 mM mT çözünür protein düzeylerini kontrole oranla yaklaşık % 3 oranında arttırdı. Çözünür proteinlerin analizleri, mT uygulanan kotiledonlarda kontrole oranla farklı bir elektroforetik dizilim gösterdi.

 

Meta-topolin (mT) has been established as an active aromatic cytokinin recently. The present investigation assessed the effects of mT on radish cotyledon growth and protein content. 0.05 to 1 mM mT increased the cotyledon growth about 2 fold in fresh weight basis. mT at 0.1, 0.25 and 0.5 mM concentrations caused an increase in soluble protein levels compared to the control cotyledons almost in the same ratio by 3 %. Compared to control cotyledons analysis of the soluble proteins displayed different electrophoretic pattern in mT treated cotyledons.