Gambir ve Tara Tanenlerini Kullanarak Yapılan Simüle Tabaklama ve Retenaj İşlemi Atıksularının İncelenmesi ve Deri Kalitesi Üzerine Etkisinin Araştırılması


Creative Commons License

ÇELİK C., MERİÇ S.

1. Uluslararası Akdeniz Bilim ve Mühendislik Kongresi, Adana, Türkiye, 26 - 28 Ekim 2016, ss.1-9

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Adana
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1-9
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Deri sanayinde ham deri sulu ortamda birçok kimyasal madde kullanarak ve mekanik işlemler ile modifiye edilerek mamul hale dönüştürülmektedir. Deri üretiminin en önemli prosesi olan tabaklama prosesinde kullanılan krom ağır metali çevre ve insan sağlığı açısından bazı riskler taşımaktadır. Bu sebeple günümüzde krom tabaklama yerine alternatif tabaklama yöntemlerinin önemi giderek artmaktadır. Bu yöntemlerin başında ise bitkisel tanenlerle yapılan bitkisel tabaklama gelmektedir. Yapılan bu çalışmada, gambir ve tara bitkisel tanenlerin kullanıldığı tabaklama ve retenaj prosesleri sonrası ortaya çıkan atıksuların karakterizasyonu araştırılmıştır. Ayrıca gambir ve tara ile tabaklanan derilerin mukavemet özellikleri deri kalitesi tayini için incelenmiştir. Böylece gambir ve tara tanenleri karşılaştırılarak tabaklama için uygun olan tanen tespit edilmiştir.

Leather industry; convert raw leather to good leather by the mechanical processes and usage lots of chemicals. Chrome heavy metal is used in tanning process, being the most important process for leather manufacture, has some risks for the human health and environment. Thus, nowadays alternative tanning methods are gain importance according to chrome tanning process. Vegetable tanning method, being made with vegetable tannins, is leading of these methods. In this work, characterization of waste waters which was occurred after tanning and retaning processes, that had been used in Gambier and Tara vegetable tannins, was researched. Also resistance properties of leathers that were tanned with Gambier and Tara, are examined for the leather quality indication. In this way, convenient tannin for the tanning process was determined by being compared Gambier and Tara tannins.