BEZMIALEM SCIENCE, cilt.10, sa.6, ss.742-748, 2022 (ESCI)
ABSTRACT ÖZ
Objective: In current study, quantification of the capsaicinoids in
chilli sauces based on a sensitive ultra fast liquid chromatography
method and derivatization with dansyl chloride (DNS-Cl)
was described. Capsaicinoids are biosynthesized as secondary
metabolites by chilli sauces. The major components of capsaicinoids
are capsaicin (CPS) and dihydrocapsaicin (DCPS).
Methods: Phenol groups within the CPS and DCPS are suitable
for derivatization reaction using DNS-Cl (chemically named as
5-(dimethylamino) naphthalene-1-sulfonyl chloride) at pH 10 with
0.5 M sodium bicarbonate which leads formation of a derivative
highly fluorescent properties that can be measured at 520 nm
following excitation at 360 nm wavelength. Separation of the
compounds was conducted on a chromatographic system having a
mobile phase formed by a combination of acetic acid (0.5 M, pH 7.0
with NaOH) solution and acetonitrile under solvent programming
on a consistent flow rate of 0.4 mL. min-1 using a C18 column.
Results: Method validation was evaluated as per the regulations
described in International Conference on Harmonization
Guidelines. The calibration graph for CPS and DCPS was linear
between 0.2 and 200 µg mL-1.
Conclusion: The proposed analytical procedure represents a simple,
time and cost effective method with a suitable selectivity regarding
quantification of capsaicinoids in chilli sauces.
Keywords: Capsaicin, chilli sauces, dansyl chloride,
dihydrocapsaicin, UFLC, validation
Amaç: Mevcut çalışmada, hassas bir ultra hızlı sıvı kromatografisi
yöntemine ve dansil klorür (DNS-Cl) ile türevlendirmeye dayalı
olarak acı biber soslarındaki kapsaisinoidlerin miktar tayini
tanımlanmaktadır. Kapsaisinoidler, biber sosları tarafından sekonder
(ikincil) metabolitler olarak biyosentezlenir. Kapsaisinoidlerin ana
bileşenleri kapsaisin (CPS) ve dihidrokapsaisindir (DCPS).
Yöntemler: CPS ve DCPS içindeki fenol grupları, pH 10’da
DNS-Cl (kimyasal olarak 5-(dimetilamino) naftalen-1-sülfonil
klorür olarak adlandırılır) kullanılarak 0,5 M sodyum bikarbonat
ile türevlendirme reaksiyonu için uygundur, bu da yüksek floresan
özelliklere sahip bir türevin oluşumuna yol açar ve 360 nm dalga
boyunda uyarmayı takiben 520 nm’de ölçülebilir. Bileşiklerin
ayrılması, asetik asit (0,5 M, NaOH ile pH 7,0) çözeltisi ve
asetonitrilin bir kombinasyonu ile oluşturulan bir mobil faza sahip
kromatografik bir sistem üzerinde C18 kolonu kullanılarak, 0,4 mL
dk-1 akış hızında solvent programlaması altında tutarlı bir şekilde
gerçekleştirildi.
Bulgular: Metot validasyonu, Uluslararası Harmonizasyon
Topluluğu Konferansı’nda açıklanan düzenlemelere göre
değerlendirildi. CPS ve DCPS için kalibrasyon grafiği 0,2 ve 200 μg
mL-1 arasında doğrusaldı.
Sonuç: Önerilen analitik prosedür, biber soslarında kapsaisinoidlerin
miktar tayini ile ilgili olarak uygun bir seçiciliğe sahip, basit, zaman
ve maliyet açısından etkin bir yöntemi temsil etmektedir.
Anahtar Sözcükler: Kapsaisin, biber sosları, dansil klorür,
dihidrokapsaisin, UFLC, doğrulama