Kastamonu’daki Doğa Temelli Rekreatif Faaliyetleri Konu Alan Çalışmaların Bibliyometrik Analizi


Creative Commons License

Serçe Dinçkol G., Kızılırmak İ., Ayduğan N.

Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, vol.9, no.2, pp.136-154, 2024 (Peer-Reviewed Journal)

Abstract

Amaç: Bu araştırmanın temel amacı, Kastamonu iline yönelik rekreatif faaliyetler ile ilgili ulusal alanyazında yayınlanan ve dili Türkçe olan makale ve bildirilerin belirli parametreler çerçevesinde incelenmesidir.

Yöntem: Araştırmada, 2024 yılının Haziran ayına kadar Google Akademik veri tabanında yer alan Kastamonu iline yönelik doğa temelli rekreatif faaliyetler ile ilgili makale ve bildiriler bibliyometrik analiz ile incelenmiştir. Veriler başlık, özet ve anahtar kelime kısımlarında rekreasyon, rekreatif faaliyetler, Kastamonu kelimelerinin yer aldığı çalışmalardan elde edilmiştir. Araştırmaların konu ile ilgili olup olmadığının saptanabilmesi için özet, yöntem, bulgular ve sonuç bölümleri okunmuştur. Konu ile ilgili bibliyometrik analizin yapılabilmesi için bazı parametreler belirlenmiştir. Bunlar; çalışmanın türü, yayınlandığı yıl, yazar sayısı, yayınlandığı dergi/bildiri kitabı, derginin yayın alanı, ele alınan destinasyon, kullanılan araştırma yöntemi, çalışmanın amacı, ele alınan turizm çeşitleri ve kullanılan anahtar kelimelerdir. Elde edilen verilerin sıklık ve yüzde analizinin yapılabilmesi için istatistik analiz programı kullanılmıştır.

Bulgular: Yapılan araştırma sonucunda 2005-2024 yılları arasında yayınlanmış 22 makale ve 4 bildiri olmak üzere toplam 26 çalışmaya ulaşılmış olup konu ile ilgili yapılan çalışmaların 2016 yılından itibaren artış gösterdiği saptanmıştır. Çalışmalarda, Kastamonu’nun tamamı ele alındığı gibi Kastamonu’da yer alan bir bölge üzerine yapılan çalışmalar da mevcuttur. Belirli bir bölgeyi ele alan çalışmaların önemli bir kısmında, Ilgaz Dağı Milli Parkı yer almaktadır. Çalışmalarda en çok geçen turizm çeşitleri ise ekoturizm ve kış turizmidir.

Sonuç: Kastamonu ili doğası ve coğrafi yapısı ile rekreatif faaliyetler açısından büyük bir potansiyele sahiptir. Bibliyometrik analiz neticesinde daha az odaklanılan bölgeler, rekreatif faaliyetler ve turizm çeşitleri tespit edilerek bu bölgelere ilişkin çalışmaların yoğunlaştırılması mümkün olabilecektir. Diğer yandan bu çalışma ile konuya ilişkin alanyazına genel bir bakış sağlanarak gelecek araştırmalar için öngörü oluşturması beklenmektedir.