1908 Devrimi’nde Kamusal Alan ve Kitle Siyasetinde Dönüşüm


ÇETİNKAYA Y. D.

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, sa.38, ss.125-140, 2008 (SCI-Expanded)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Basım Tarihi: 2008
  • Dergi Adı: İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED), Social Sciences Citation Index (SSCI), Scopus, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.125-140
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

19. yüzyılda gündeme gelen modernleme süreci Osmanlı mparatorluu’nda devletin gündelik hayata müdahalesinde bir artıa neden oldu. Kamusal alanını dönüümü, sivil toplumun genilemesi, kitle siyaseti ve toplumsal seferberlik siyasetin “yeni” biçimleri ile ilgili olarak önem kazanmaya baladı. 1908 Devrimi yeni siyaset biçimlerinde önemli bir kırılmaya iaret eder. Daha önceleri kitlelerin pasif katılımına dayan siyaset biçimleri yerini kalabalıkların dorudan aktif katılımına dayalı biçimlere bıraktı. Bu tarihten itibaren kitlelerin gündelik meseleleri kamusal meseleler halini almaya ve genileyen kamusal alanda ifadesini bulmaya baladı. Mitingler, kitlesel gösteriler, yürüyüler, grevler, siyasi kampanyalar, “milli” bayramlar, seçimler, törenler siyasetin yeni araçları olarak yaygınlık kazandılar. 1908 Devrimi’nden sonra toplumsa derneklerin ve basının oynadıı rol ciddi bir ekilde arttı. Efkar-ı Umumiye artık eskisine oranla daha fazla önem arz etmeye baladı. 1908 Devrimi bir yüzyıldır sürmekte olan dönüüm ve deiim sürecinde yeni bir merhaleye yol verdi. Devrim günleri olarak adlandırılabilecek ilk bir sene içinde siyasetin yeni türlerinin ardı ardına gündeme geldii bir dönem yaandı. Bu dönem dier ülkelerde meydana gelen devrimlerle benzerlikler arz eden pratikleri Türk siyasal hayatına kazandırdı. 

The concepts of public sphere, mass politics and social mobilization are directly related with the modernization process and the formation of the modern state. In the course of 19th century, the Ottoman state began to intervene into the daily life of its subjects and there emerged new legitimation and governing problems. Mass politics and social mobilization of the masses were modern devices and governing techniques that the elite of the empire invented in order to cope with the “new” needs of the politics. These new politics both took advantage of and contributed to the formation and expansion of the public sphere. The public sphere provided the space in which new politics took place. The 1908 Revolution marked the beginning of a new era in which different sections of the Ottoman society mobilized in the public spaces such as streets, public squares, bazaars etc. “National” celebrations, elections, economic boycotts and flourishing civil organizations and daily pres provided an opportunityto the ordinary people to voice their words. Particular problems and interests of different sections of society turned out to be public issues that debated before the public opinion. Therefore, mass politics and social mobilization patterns in this period had a bilateral character in which state and different sections of society played their roles reciprocally in contrast with the general peculiarities of the previous era.