Yusuf Kemal Bey'in Londra Mümessilliği Çerçevesinde Türk-İngiliz İlişkileri


Çakmak A.

Marmara Türkiyat Araştırmaları Dergisi, cilt.10, sa.Cumhuriyet'in 100. Yılı Özel Sayısı, ss.59-83, 2023 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 10 Sayı: Cumhuriyet'in 100. Yılı Özel Sayısı
  • Basım Tarihi: 2023
  • Doi Numarası: 10.16985/mtad.1335405
  • Dergi Adı: Marmara Türkiyat Araştırmaları Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.59-83
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Millî Mücadele döneminde önemli vazifelerde bulunmuş olan Yusuf Kemal Bey, 1923 yılı Kasım ayında Londra Mümessili olarak tayin edildi. Türkiye’nin ağustos ayında onayladığı Lozan Barış Antlaşması henüz İngiltere tarafından tasdik edilmediği için iki devlet arasında olağan diplomatik ilişkiler kurulamamıştı. Bu yüzden kendisi elçi veya büyükelçi değil de mümessil olarak atanmıştı. Ancak bir diplomatik temsilci gibi Türkiye’yi İngiltere nezdinde temsil edip ikili ilişkileri yürüttü.
Yusuf Kemal Bey, Türk-İngiliz ilişkilerinin yeniden tesis edilmeye çalışıldığı bir dönemde göreve başladı. Lozan Antlaşması’nın yürürlüğe girmesi ve Musul Meselesi gibi hususlar iki ülke arasındaki en önemli konu başlıklarıydı. Bu yüzden kendisi de faaliyetlerini daha çok bu alanlarda yoğunlaştırdı. Aynı zamanda İngiltere’nin siyasî, bürokratik ve sosyal çevreleriyle temaslar kurdu. Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etmeye çalıştı. Yoğun geçen günlerin ardından mayıs ayı içerisinde görevinden istifa etti. Zira 1924 Anayasası uyarınca mebuslukla bir başka resmî görev bir arada yürütülemeyecekti. Bundan sonra meclis faaliyetlerine devam eden Yusuf Kemal Bey, ilerleyen yıllarda siyaset, hukuk ve eğitim gibi alanlarda çalışmalar yaptı.

Yusuf Kemal Bey, who had served in important positions during the National Struggle, was appointed as the London Representative of the new Turkish Republic in November 1923. Since the Lausanne Peace Treaty, which Turkey had ratified in the August of the same year, was not ratified by the United Kingdom, ordinary diplomatic relations between the two states had not yet been established. Therefore, he was appointed as a representative, not as an envoy or ambassador. However, he represented Turkey in Britain as a diplomatic representative and conducted bilateral relations.

Yusuf Kemal Bey took office at a time when Turkish-British relations were tried to be re-established. The Treaty of Lausanne and the Mosul Question were the most important subject matters between the two countries. Therefore, he concentrated his activities mostly in these topics. At the same time, he established contacts with political, bureaucratic and social circles of England. He tried to represent Turkey in the best way possible. After intense times, he resigned from his post in May 1924. Because pursuant to the 1924 Constitution, no other official duty could be carried out together with the deputyship and he chose to serve in the parliament. Yusuf Kemal Bey continued his activities in the parliament and worked in fields such as politics, law and education in the following years.