Addüktör İnsersiyo Avülsiyon Sendromunda Tüm Vücut Kemik Sintigrafisi


Arça B., Arslan D. F., Has Şimşek D., Mudun A., Kuyumcu S.

35. ULUSAL NÜKLEER TIP KONGRESİ, Antalya, Türkiye, 26 - 30 Nisan 2023, cilt.9, ss.153

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 9
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.153
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç:  Addüktör insersiyo avülsiyon sendromu (AIAS “thigh splints’’), addüktör kasların uyluğa yapışma (insersiyo) bölgelerini etkileyen bir stres yaralanmasıdır. Genellikle genç atlet ve askeri personelde kalça ve kasık ağrısı şikayeti şeklinde görülmekle birlikte genel toplumda sıklıkla kadın popülasyonda ve kısa boylularda karşımıza çıkmaktadır. Daha sık görülmekte olan varyantı mediaal tibial stres sendromu (shin splints), tibiaya yapışan kas/ kas gruplarındaki aşırı gerilme sonucu oluşan bir periostittir ve en sık tibiada geliştiğinden bu ismi almıştır. AIAS, addüktör kasların tekrarlayan kullanımı ve aşırı gerilmesi sonucu femur diafizinde ortaya çıkan mikrotravmaların yarattığı bir periostittir. Periost reaksiyonu uzun sürdüğünde stres kırıkları yaratarak komplike bir hale gelebildiğinden erken dönemde tanı koymak tedavi sürecini hızlandırmaktadır. Tanıda çoğunlukla manyetik rezonans görüntüleme yeterli olsa da yüksek duyarlılığı sebebiyle tüm vücut kemik sintigrafisi önemini korumaktadır.  Bu olguda AIAS tanısında tüm vücut kemik sintigrafisinin yeri ve önemini vurgulanmaktadır.

Olgu: Kırk beş yaşında, meme kanseri nedeniyle kemoterapi ve radyoterapi öyküsü olan, kalça ağrısı ve hareket kısıtlılığı şikayetiyle onkoloji kliniğine başvuran kadın hastaya metastaz kuşkusu ile tüm vücut kemik sintigrafisi planlandı. Hastaya 20 mCi  Tc-99m-MDP enjeksiyonu sonrası 3. saatte yapılan tüm vücut kemik sintigrafisinde anterior ve posterior planar ve tek foton emisyon bilgisayarlı tomografi/bilgisayarlı tomografi görüntülerinde bilateral femur proksimal ve orta diyafiz bölgesi medialinde kortikal kalınlık artışının eşlik ettiği heterojen tarzda lineer osteoblastik aktivite artışı izlendi (Şekil 1).

Sonuç:  AIAS, spor yaralanmaları ve kalça ağrısında nadir görülen bir patoloji olup genellikle fizik tedavi çalışmaları ve anti-enflamatuvar ilaçlar ile yapılan konservatif yaklaşımla 4-8 haftada kontrol altına alınabilmektedir. Konservatif yaklaşımdan fayda görmeyen nadir olgularda cerrahi (tenotomi) uygulanabilmektedir. Kemik sintigrafisinde sıklıkla femur diyafizinde medialde periost boyunca lineer tarzda artmış aktivite tutulumu ile prezente olup stres kırığında izlenen fusiform/oval aktivite tutulumları ve kanlanma/kan havuzundaki vaskülarite artışları AIAS olgularında izlenmemektedir.  Yapılan çalışmalarda kemik sintigrafisinin AIAS ve stres kırığı ayrımında en duyarlı tanısal araç olduğu vurgulanmaktadır. AIAS, femurda nadir görülen patolojilerden biri olup erken dönemde radyolojik görüntülerin normal olabilmesi nedeniyle tanıda yüksek duyarlılığa sahip tüm vücut kemik sintigrafisi yol gösterici olmaktadır. Hastaların erken teşhisi ile tedavi sürecinin kısaltılması ve komplikasyonların önlenmesi açısından tüm vücut kemik sintigrafisi önemli rol oynamaktadır.

Anahtar Kelimeler: Addüktör insersiyo avülsiyon sendromu, thigh splints, shin splints, stres kırığı, kemik sintigrafisi