MEDÜLLER TİROİD KARSİNOMU DERECELENDİRMESİNDE SİTOLOJİK MATERYALİN YERİ


Güngör Şahin G.

10. Ulusal Sitopatoloji Kongresi, İstanbul, Türkiye, 19 - 21 Nisan 2024

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

AMAÇ

 

Medüller tiroid karsinomunun (MTK) 2022 WHO Endokrin sınıflandırılmasında derecelendirilmesi önerildi. Bu sistemde düşük ve yüksek dereceli olmak üzere 2 grup bulunmaktadır. Derecelendirmede Ki67 proliferasyon indeksinin %5’ten, mitozun 2 mm2de 5’ten fazla olması ve nekroz parametreleri kullanılmıştır. Bu derecelendirme sisteminin sitolojik materyallerde kullanılmasına dair literatürde yeterli veri yoktur. Bu çalışmada MTK derecelendirmesinin sitolojik materyallerde uygulanabilirliğini araştırdık.

 

 

GEREÇ VE YÖNTEM

 

Anabilim dalımızda 2008-2023 yılları arasında tiroid ince iğne aspirasyon biyopsileri (İİAB)’nde MTK tanısı alan ve tiroidektomi materyalleri arşivimizde bulunan 50 vaka içerisinden hücre bloğu(hcb) yeterli ve ulaşılabilir olan 13’ü çalışmaya dahil edildi. Vakalara ait sitoloji ve rezeksiyon materyalleri yeniden değerlendirildi. İİAB hücre bloklarına Ki67(MIB1) immunhistokimyasal boyası uygulandı. Hücresellik, mitoz, nekroz ve Ki67 proliferasyon indeksleri değerlendirilerek tümör derecelendirmesi yapıldı. Ki67 değerlendirmesi için ışık mikroskopide manual gözle tahmin, IHCExpert ve ImageJ yazılımları kullanıldı. Sitolojide verdiğimiz derecelendirmeler rezeksiyon materyallerindeki derecelerle karşılaştırıldı.

 

 

BULGULAR

 

Vakaların %38,47’si (n=5) kadın, %61,53’ü (n=8) erkekti. Yaş ortalaması 48,15’di (29-71). Sitoloji preparatlarında nekroz saptanmadı, bir vakada mitoz (1/2 mm2) görüldü. Herhangi bir yöntemle Ki67 proliferasyon indeksi %5’in üzerinde saptanan 8 (%61,53) olgu yüksek dereceli olarak saptandı. Ki67 belirleme yöntemleri bir olgu hariç uyumluydu. Uyumsuz olguda dijital yöntemler manual yöntemden düşük değer ile sonuçlandı. Rezeksiyon materyallerinin hiçbirinde nekroz ve yüksek mitoz (>5/2 mm2) görülmedi. Sitolojik olarak yüksek dereceli olguların tümünde dokuda Ki67 %5’in üzerinde olup derecelendirme uyumluydu. Sitolojik olarak düşük dereceli olan 5 (%38,47) vakanın 3 (%23,07)’ünde dokuda saptanan yüksek Ki67 nedeniyle histolojik derece yüksek olarak belirlendi. Sitoloji ve doku uyumu olmayan 3 vakanın 1’inde hiposellülerite görülürken 1’inde hücre bloğunda Ki67 ile teknik nedenle güvenilir sonuç elde edilemedi.  Kalan bir vakada düşük Ki67 proliferasyonu saptandı. Olguların hiçbirinde sitolojide yüksek, dokuda düşük derece verilmedi.

 

 

 

 

SONUÇ

 

Çalışmaya dahil edilen vakaların hem sitolojik hem rezeksiyon materyalleri dikkate alındığında derecelendirmeyi etkileyen parametrenin Ki67 indeksi olduğu saptandı. Sitolojik materyalde yüksek dereceli olarak belirlenen olgularda elde edilen sonucun güvenilir olduğu söylenebilir. Düşük dereceli saptanması durumunda ise sitolojinin tümörün genelini temsil etmiyor olabileceği akılda tutulmalıdır.