Türkiye’nin Ulusal NEİY Stratejisi: Kurumsal Yaklaşım ve Öneriler


Creative Commons License

Şahin L., Kocakaya M. E., Akgül O.

Türkiye’de Eğitim, İstihdam ve Yetiştirmede Olmayan Gençler, Levent Şahin,Muhammed Erkam Kocakaya,Osman Akgül, Editör, İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI, İstanbul, ss.251-286, 2021

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2021
  • Yayınevi: İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Sayfa Sayıları: ss.251-286
  • Editörler: Levent Şahin,Muhammed Erkam Kocakaya,Osman Akgül, Editör
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Ne eğitimde ne istihdamda ne de yetiştirmede (NEİY) statüsünde olan gençlere yönelik etkin strateji, politika ve uygulamaların geliştirilmesi bu statüde yer alan nüfusun miktarının ve özelliklerinin tespit edilmesine bağlıdır. Bununla birlikte NEİY statüsünde olmanın nedenleri ve etkilerinin profil araştırmaları ile belirlenmesi, elde edilen bulgulara göre mevcut emek piyasası koşullarında bu statüye düşme ihtimali olan gençler için risk analizleri yapılması ve yenilikçi stratejik yaklaşım ve önleyici politikalar geliştirilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda çalışmanın amacı Türkiye’nin ulusal NEİY stratejisinin çerçevesini belirleyecek uygulayıcılara yönelik “erişim”, “yetkinlik”, “yetiştirme” ve “yerleştirme” önerileri sunmaktır. Nitekim, Avrupa İstatistik Kurumu (EUROSTAT) 2020 yılı verileri ile 15-29 yaş grubu içerisinde AB ülkelerinin NEİY oranı ortalaması %13,7 iken, Türkiye’de bu oran %32 seviyesinde görünmektedir. Çalışmada istatistikler dikkate alınarak Türkiye’de NEİY gençlerin mevcut durumu ortaya konulmuş ve NEİY ile mücadelede paydaş olabilecek merkezi kurumların öne çıkan politikaları ve uygulamaları değerlendirilmştir. Çalışmanın sonucunda paydaş kurumların mevcut strateji, plan ve belgeleri ve sahada tespit edilen ihtiyaçlar dikkate alınarak NEİY ile mücadelenin çerçevesi oluşturulmuştur.

Developing effective strategies, policies, and practices for young people who are not in education, employment, or training (NEET) depends on ascertaining the number of individuals and characteristics of the population in this cohort. In addition, it is necessary to determine the causes and effects of becoming part of the NEET cohort through profile studies, to conduct risk analyses for young people who are likely to fall into this status in the current labor market conditions and to develop strategies as well as preventive policies. Within this scope, this study aims to offer “reaching,” “competence,” “training,” and “placement” suggestions for practitioners who will determine the framework of Turkey’s national NEET strategy. Indeed, in the 2020 annual statistical report released by the European Statistical Institute (EUROSTAT), the average NEET rate of EU countries is 13.7% in the 15–29 age group, while in Turkey, this rate appears to be 32%. In this study, the current situation of NEET young people in Turkey was revealed by taking account of the statistics, and the prominent policies and practices of central institutions that could be stakeholders in the fight against NEET were evaluated. As a result of the study, a framework for the fight against NEET was created by taking account of the existing strategies, plans, and documents of the stakeholder institutions and the needs identified in the field.

Keywords: NEET in Turkey, NEET statistics, National NEET strategy, Dealing with NEET, NEET policies