primer glomerüler hastalıklarda immünosüpresif tedavilerin yan etkileri


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2017

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: TUBA YÜCE İNEL

Danışman: Halil Yazıcı

Özet:

Giriş ve Amaç:

İmmünosupresif tedavi verilen glomerülonefritli hastalar, bu terapötik ajanların yan etkileri açısından yakın monitorize edilmelidir. Bu çalışmada immünosupresif ajan verilen glomerülonefritli hastalarda ​​ortaya çıkan enfeksiyonlar,  metabolik, kozmetik ve sistemik yan etkileri açık bir şekilde tanımlamayı hedefledik.

Materyal ve metod:

İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji kliniğinde, 2000 yılından sonra biyopsiyle glomerülonefrit tanısı konulmuş ve immünosupresif tedavi verilmiş olan 162 hastanın poliklinik kayıtları retrospektif olarak incelendi. Kreatinin klirensi >30 mL/dk olup en az 12 ay poliklinikte takip edilen 16- 75 yaş arası hastalar araştırma kapsamında değerlendirildi.

Hastalar; enfeksiyon sayısı, yeri ve tipi, hastaneye yatış, parenteral antibiyoterapi ihtiyacı, osteopeni/osteoporoz, miyopati, gastrointestinal yan etkiler, diyabet, venöz tromboembolizm, avasküler nekroz, nöropsikiyatrik advers olaylar, kanser ve mortalite açısından araştırıldı.

Bulgular:

Hastaların yaş ortalaması 37.2±12.9 (min 16, max 75) idi. 84’ü erkek (%51.9), 78’i kadındı (%48.1). Poliklinikte takip edilme süresi ortalama 69.68±40 ay (min 13, max 183 ay) idi. Çalışmaya dahil edilen hastaların 56’sı (%34.5) MN, 28’i (%17.3) FSGS, 44’ü (%27.1) IgA nefropatisi, 25’i (%15.4) MPGN, 9’u ise (%5.6) MDH’dı. Hastaların 115 (%71)’inde en az bir yan netki görüldü. Primer tanı ile yan etki sıklığı arasında istatistiksel anlamlı bir ilişki saptanmadı. Başvuru sırasındaki proteinüri miktarı ile immünosupresiflerin yan etkileri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki mevcuttu (p=0.004). Başlangıçta düşük serum albumin düzeyine sahip olmak veya kortikosteroid tedavi almış olmak yan etki sıklığı ile ilişkili bulundu (sırasıyla p=0.03 ve p=0.04).

Sonuç: Primer glomerulonefritlerde immünosüpresif tedavilere bağlı yan etkiler sıktır. Başlangıç proteinüri miktarı, düşük serum albümin düzeyi ve kortikosteroid kullanımı yan etki gelişimi ile ilişkili bulunmuştur.