Kistik Fibrozis Hastalarında Nötrofil Fonksiyonları ve Sitokin Düzeylerinin Araştırılması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü, İmmünoloji Ana Bilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2017

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Ümit Aslanhan

Danışman: Esin Çetin

Özet:

Kistik fibrozis (KF) beyaz ırkta çocuk ve genç yetişkinlerde görülen, daha çok akciğer tutulumuyla karakterize genetik bir hastalıktır. Bu hastalık epitel hücre membranındaki Kistik Fibrozis Transmembran Regülatör klor kanal defekti sonucu oluşmakta, P. aeruginosa ve çeşitli patojenlerin kolonizasyonuna zemin hazırlamaktadır. KF’de havayolu enflamasyonunda yoğun nötrofilik infiltrasyon görülmektedir. Çalışmamızda kronik P. aeruginosa kolonizasyonlu KF’lihastalarda nötrofil fonksiyonları araştırılmıştır. 

Balgam kültürlerinde P. aeruginosa üremesi pozitif (P+) ve negatif (P-) KF’li hastalar ve sağlıklı çocuklar çalışmaya dahil edilmiştir. Nötrofillerin adezyon molekül ekspresyon ve fonksiyonları, apoptotik indeksleri, P. aeruginosa ve LPS uyarımı sonrası hücre içi CAP-18,  IL-8 ve TNF-α salınımları akan hücre ölçerde incelenmiştir. P. aeruginosa ve LPS uyarımlı kan kültürlerinde LUMINEX yöntemiyle plazma IL-1β, IL-6, TNF-α ve IL-17 düzeyleri değerlendirilmiştir.

P(+) ve P(-) hastalarda nötrofil CD62LCD62L/CXCR2 ekspresyonları yüksek saptanmış,  E. coli ve P. aeruginosa’ya karşı fagositik aktivite, oksidatif patlama, kemotaktik aktivitelerle erken ve geç apoptotik indeks yüzdelerisağlıklı gruba göre artmıştır. Uyarımsız kültürde, P(+) ve P(-) hastalarda CD16+TNF-α+,  CD16+IL8nötrofil oranları sağlıklı gruba göre artarken, P. aeruginosa ve LPS uyarımı her iki hasta grubunda CAP-18+CD16+ ve CAP-18+CD16+CD66boranlarını düşürmüştür. Uyarımsız şartlarda P(+) hasta grubunda plazma IL-1β, IL-6, TNF-α ve IL-17 düzeyleri, P(-) ve kontrol grubuna oranla yüksek saptanmıştır. 

KF hastalarının nötrofillerinde adezyon molekülü, pro-enflamatuvar sitokin salınımıyla apoptotik indeks değerlerindeki artış dikkat çekicidir. P. aeruginosa’ya karşı artmış bulunan nötrofil fonksiyonları ve aktivasyonlarının apoptotik süreci etkileyerek nötrofillerin yaşam sürelerini kısaltabileceği düşünülmektedir. Lokal enflamasyonda sekonder nötrofil fonksiyon bozukluğunun mortalite risk faktörü olarak kabul edildiği KF’de, P. aeruginosa kolonizasyon mekanizmalarını aydınlatacak yeni çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.