Thiram’ın Domates (Lycopercium esculentum M.)Bitkisi Üzerine Fizyolojik Etkileri.Yabancı Dildeki Adı:”The Physiological Effect Of Thiram On Tomato (Lycopercium esculentum M.)Plants.


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Fen Fakültesi Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2014

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ILGIN AKPINAR

Danışman: Muammer Ünal

Özet:

Ditiyokarbarmat pestisit grubundan olan thiramın (fungusit) domates'te (Lycopersicon esculentum Miller) kök uzaması, mitotik indeks, kromozom bozuklukları, antioksidan enzim (CAT, POX, SOD, APX) aktiviteleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu çalışma thiramın ticari dozu (%80 saflıkta) ve bunun katları olan üç farklı konsantrasyonu (80µM, 160µM, 240µM) kullanılmıştır. Uzunlukları 1-1,5 cm'e ulaşan domates kök uçlarından yaklaşık 0,5 cm kesilerek glasiyal asetik asit ve etil alkolde (1:3 v/v) 24 saat fikse edilmiştir. Kökler %70'lik etil alkole alınarak +40C 'de saklanmıştır. Sonuç olarak, fikse edilen kökler ezme preparat yapılarak mitotik aktivite incelenmiş ve ayrıca fungusit uygulaması yapılmış köklerde morfolojik değişikliklerin meydana geldiği saptanmıştır. Domates köklerine uygulanan fungusit dozu arttıkça mitotik indeks oranında azalma ve çeşitli kromozomal bozukluklar gözlemlenmiştir. Araştırmalarımızın sonucunda mitotik indeks ile kök uzunluğu arasında pozitif bir korelasyon olduğu tespit edilmiştir. Antioksidan enzimlerde ise uygulama dozu ile doğru orantılı olarak strese bağlı değişimler görülmüştür.