Böbrek biyopsisi ile tanısı konulan akut interstisyel nefritli hastakarda etiyoloji, klinik ve laboratuvar özellikler


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Nazrın NAMAZOVA

Danışman: Halil Yazıcı

Özet:

Giriş: Akut interstisyel nefrit akut böbrek yetersizliğinin nadir ama giderek sıklığı artan bir nedenidir. Sıklıkla ilaçlar, infeksiyonlar ve sistemik hastalıklara bağlı görülür. Bu çalışmada akut interstisyel nefrit tanılı hastaların demografik, klinik, patolojik ve  laboratuvar özelliklerini ve tedaviye yanıtı belirleyen faktörleri incelemek amaçlandı.

 

Materyal ve Metod: İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı’ndan takipli 2006-2021 yıllarında böbrek biyopsisi ile akut interstisyel nefrit tanısı konulmuş 31 hastanın dosyanın retrospektif olarak incelendi. Hastaların biyopsi bulguları, demografik özellikleri, etiyolojileri, ilk başvuru anında ve en son poliklinik kontrolünde bakılan hemogram, serum kreatinin, elektrolitler, albumin, proteinüri, CKD-EPI ile bakılan eGFR düzeyleri, otoimmün hastalıkların ekarte edilmesi amacıyla serum ANA, pANCA, cANCA, ENA profili, protein elektroforezi, tedavi rejimleri ve hastaların son durumları kaydedildi.

 

Bulgular: Hastaların 25’i kadın (%80),  medyan yaşları 46 yıldı.  Medyan başvuru kreatinini 4.1 mg/dl, CRP 28 mg/dl, albümin 4.1 g/dl, proteinüri 0.8 g/gün idi. 7 hasta hemodiyalize girdi.11 hastada etiyoloji belirlenemedi, 14 hastada ilaçlar, 6 hastada sistemik hastalıklar saptandı. 29 hastaya kortikosteroid verildi. Medyan 14 ay takip edilen hastaların 17’sinde tam yanıt alındı, 5 hastada son dönem böbrek yetersizliği gelişti. Global skleroz sayısı ve granülom varlığı  tedaviyi belirleyen patolojik bulgular olarak saptandı.

 

Sonuç: Akut interstisyel nefrit en sık ilaçlara bağlı görülmektedir. Tedaviye yanıtı düşüktür ve son dönem böbrek yetersizliğine yol açabilir.