Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Fen Fakültesi Bölümü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2020
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Hümeyra Özel
Danışman: Serap Sağlam
Özet:
İndol asetik asit (IAA) bitki
büyümesini ve gelişimini kontrol eden bir bitki hormonudur. Sentetik bir
strigolakton olan GR24 ise kimyasal yapısı ve bitki metabolizmasına etkisi
nedeniyle son yıllarda yeni keşfedilmiş ve büyüme düzenleyici grubuna dahil
edilmiştir. Senesens, bitkinin gelişim aşamasında bazı hücre, doku ya da
organlarını kaybetmesinden ibaret olan programlanmış bir ölüm sürecidir.
Senesens süreci, genetik ve hormonal olmak üzere endogen faktörlerden ve
çeşitli stres koşullarından ibaret eksogen faktörlerden etkilenmektedir. Ortamdaki tuz miktarının artışı abiyotik
stres koşullarından birini oluşturmaktadır. Tuz stresi bitkilerin büyüme ve
gelişme sürecini toksik etki nedeniyle engellemekte, senesens sürecini de hızlandırmaktadır.
Bu çalışmanın amacı IAA ve GR24
ün, normal koşullarda ve tuz stresi koşulunda yetişen fidelerin
kotiledonlarının senesens sürecine etkilerini incelemek ve senesens mekanizması
hakkında bilgiler elde etmektir. Bu amaçla araştırmada, ülkemizde sıklıkla
yetiştirilen ve kotiledondan başlayarak sırasal yaprak senesensi gösterme
özelliğine sahip ayçiçeği (Helianthus annuus L.) fideleri
kullanılmıştır. Gelişmekte olan ayçiçeği fidelerinin bir grubu Hoagland
çözeltisi ile sulanırken diğer gruba 150 mM NaCl (tuz) çözeltisi uygulanmıştır.
Hoagland çözeltisi ile sulanan ve tuz stresine maruz kalan fidelerin bir
kısmına yaprakların yüzeyine püskürtme tekniği ile eksogen olarak IAA, diğer yarısına da GR24 uygulanmıştır. Bu
fidelerin kotiledonlarının senesens dereceleri yani yeşil alan yüzdeleri
saptanmıştır. Hoagland ortamında gelişen fidelerin kotiledonlarındaki yeşil
alan yüzdesi 50 olduğu gün, tüm kotiledonlar hasat edilmiş, kotiledonların taze
ağırlıkları, pigment içerikleri, total protein, malondialdehit (MDA) ve prolin
miktarları, peroksidaz enzim
aktiviteleri tespit edilmiştir.
Analizler sonucunda Hoagland
ortamında yetişen fidelerin kotiledonlarında meydana gelen senesens genel
olarak IAA ve kısmen GR24 tarafından teşvik edilmiş, tuz ortamında gelişen
fidelerin kotiledonlarında ise belirgin bir şekilde IAA ve kısmen GR24
uygulaması senesensi geciktirmiştir. IAA in ve GR24 ün genel olarak tuzun
toksik etkisini hafifletici etkiye sahip olduğu gözlenmiştir.
Tüm bu bilgilerin ışığında IAA ve GR24 ün senesens sürecindeki rolü araştırılmıştır. Senesensin geciktirilmesi halinde elde edilecek temel bilgilerin, tarım alanında sebze-meyve verimini artırmasına yardımcı olacağı düşünülmüştür.
Anahtar kelimeler:
GR24, Oksin, Tuz Stresi, Ayçiçeği (Helianthus annuus L.), Kotiledon
Senesensi