Scenedesmus obliquus MİKROALGİNİN GELİŞİMİNDE STRİGOLAKTON HORMONUNUN OLASI ETKİLERİ


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Seran Kırkıncı

Danışman: Gülriz Bayçu Kahyaoğlu

Özet:

Nüfus artışı ve iklim değişikliği nedeni ile farmasötik ve biyoyakıt gibi alanlarda kullanılan hammadde ihtiyacı da artış göstermektedir. Mikroalgal hücre sayısının hızlı artması, lipid, protein ve karbonhidrat gibi önemli metabolitlerin bol miktarda bulunması ve biyokütlelerinin tamamının kullanılabilmesi önemli parametrelerdir. Hammadde ihtiyacının karşılanabilmesi için mikroalgal büyüme, gelişme ve metabolit miktarında artış ile ilgili çeşitli çalışmalar sürdürülmektedir. Fitohormonlar, yüksek bitkilerin ve mikroalglerin büyüme ve gelişiminde etkili olan metabolitlerdir. Eksojen fitohormon uygulamasının mikroalgal hücre sayısı, biyokütle verimliliği, lipid, protein ve karbonhidrat gibi metabolit arttışına katkı sağladığı çeşitli çalışmalarda belirtilmiştir. Abiyotik stres koşullarında yetiştirilen bazı mikroalg kültürlerinde total lipid ve yağ asidi içeriklerinde artış varken; hücre sayısı, biyokütle miktarı ve fotosentez performansı azalabilir. Eksojen fitohormon uygulanmış mikroalg kültürlerinde ise bu indirgenmelerin olmadığı ve dolayısı ile endüstriyel üretim maliyetlerinin azaldığı ifade edilmiştir. Bu nedenle, endüstriyel açıdan önemli metabolitlerin üretimini arttırmak amacıyla mikroalglere uygulanan eksojen fitohormonlarla ilgili çalışmalar büyük önem taşımaktadır.

Scenedesmus obliquus MİKROALGİNİN GELİŞİMİNDE STRİGOLAKTON HORMONUNUN OLASI ETKİLERİ

xiii

Bu araştırmada, strigolakton (SL) hormonunun Scenedesmus obliquus mikroalg kültürüne eksojen olarak uygulanması ve algal biyokütle ile lipid içeriğinin artırılması amaçlanmıştır. SL'nin sentetik formu olan GR24 farklı süre ve konsantrasyonlarda uygulanmıştır. Hormon uygulamalarından sonra S. obliquus hücre sayısı, biyokütle miktarı, klorofil ve yağ asidi içeriğinde artışlar gözlenmiştir. GR24’ün yağ asidi içeriklerine etkisi GC-MS (Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometresi) ölçümleriyle belirlenmiştir. Özellikle 10-6 M GR24 uygulamasının total yağ asidi içeriğini kontrol grubuna göre 1,37 kat artırdığı saptanmıştır.

Tez çalışmamızdan elde edilen verilerin ışığında, S. obliquus’un büyüme ve gelişiminde GR24 hormonunun etkili olduğu ve gelecekte yapılacak daha detaylı araştırmalara zemin oluşturabileceği düşünülmektedir.