Otozomal dominant polikistik böbrek hastalarında ambulatuar arteriyel sertlik ölçümü, global starin ve fibroblast büyüme faktörü-23 ilişkisinin incelenmesi


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2015

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Pınar Küçükdağlı

Danışman: Halil Yazıcı

Özet:

Giriş ve amaç. Otozomal dominant polikistik böbrek hastalığı (ODPKBH) en sık görülen kalıtsal böbrek hastalığıdır ve son dönem böbrek yetersizliği olgularının yaklaşık %5-10’unu oluşturur. Kardiyovasküler komplikasyonlar, bu hastalıktaki en önemli morbidite ve mortalite nedenleridir. Hipertansiyon, sol ventrikül hipertrofisi, endotelyal disfonksiyon, karotis intima media kalınlaşması ve arteriyel sertlik hastalığın erken evrelerinden itibaren görünmeye başlar.

Bu çalışmada böbrek fonksiyonları korunmuş ODPKBH olan hastalarda kardiyovasküler etkilenmenin erken göstergeleri ile fibroblast büyüme faktörü-23 (FGF-23) gibi sol ventrikül kütle indeksi ve sol ventrikül hipertrofisiyle ilişkili faktörler arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır.

Metot. Çalışmamızda böbrek fonksiyonları korunmuş normotansif ve hipertansif ODPKBH olan 52 hasta ile cinsiyet, yaş ve hipertansiyon oranları benzer 35 kişilik kontrol grubu alınmıştır. Her iki grupta arteriyel sertlik, ventrikül global ‘strain’ ve karotis intima media kalınlığı, 24 saatlik ambulatuar kan basıncı ile FGF-23 düzeyi ölçüldü.

Bulgular. ODPKBH grubu ile kontrol grubu karşılaştırıldığında, global strain değeri (p=0,084) ve karotis intima media kalınlık ölçümü (p=0,09) ODPKBH grubunda daha yüksek olma eğilimindeydi. Arteriyel sertlik ODPKBH grubunda anlamlı olarak yüksekti (p=0,014) Mikroalbuminüri ODPKBH grubunda anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0,05). FGF-23 ile global strain, arteriyel sertlik, sol ventrikül hipertrofisi, karotis intima media kalınlığı arasında ilişki bulunamadı (p değeri sırasıyla 0,9; 0,1; 0,2; 0,6).

Sonuç. Bu çalışmada, böbrek fonksiyonları korunmuş ODPKBH bulunan hastalarda subklinik düzeyde arter fonksiyonlarında ve kardiyak fonksiyonlarda etkilenme olduğu gösterilmiştir. FGF-23’ün bu subklinik bozukluklarla ilişkisi ise gösterilememiştir.