Biyosentetik nanopartiküllerin ve hormon uygulamalarının tuz stresi altında yetiştirilen Eruca vesicaria (L.) Cav.'nın gelişimi üzerine iyileştirici etkileri


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Türkiye

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Hümeyra ÖZEL

Danışman: Serap Sağlam

Özet:

Bitki büyümesini ve ürün verimini etkileyen en önemli faktörlerden biri abiyotik stres koşulu olarak kabul edilen toprak tuzluluğudur. Tuz stresi, birçok bitkinin biyolojik gelişimini engellemektedir. Çeşitli bitki büyüme düzenleyicilerinin kullanımı, tuz ortamında gelişimi yavaşlayan bitkilerde tuzun toksik etkisini hafifletebilmektedir. Tuz stresi bitki yapraklarındaki klorofil içeriğinin azalmasına, fotosentetik aktivitenin düşmesine ve birçok molekülün yıkımına neden olmaktadır. Bitki büyüme hormonları ve düzenleyicileri hücre uzaması, kök ve gövde gelişimi, vaskular doku farklılaşması, tropik cevaplar, apikal dominansi, senesens ve çiçeklenme gibi fizyolojik etkiye sahip moleküllerdir.

Bu tez çalışmasında, tuz (NaCl) stresine maruz bırakılan roka tohumlarının çimlenmesi ve fide gelişimi üzerine biyosentetik nanopartiküllerin ve hormonların etkisi biyokimyasal olarak araştırılacaktır. Ayrı ayrı ve birlikte uygulanmanın fide gelişimine etkisini ortaya koymak amacıyla taze ağırlık değişimi, pigment değişimi, fotosentetik aktivite, total protein miktarı ve çeşitli enzim aktiviteleri gibi bazı parametreler tayin edilecektir. Elde edilecek bilgiler ışığında ortaya konacak verilerin, stres tolerans mekanizması ile ilgili literatür kaynağını artırarak temel bilime hizmet etmesi amaçlanmaktadır.