Talasemi ve orak hücre anemili hastalarda transkraniyal doppler ultrasonografi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SEVIL JALILOVA

Danışman: Zeynep Karakaş

Özet:

Amaç: Transfüzyona bağımlı ve bağımsız beta talasemi ve orak hücre anemili hastalarda Transkraniyal Doppler Ultrasonografi (TD) görüntülemesi ile serebrovasküler olaylara yatkınlığın önceden belirlenebilmesi.

Hastalar ve yöntem: Çalışmamız İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Bilim Dalı’nda düzenli kan transfüzyonu alan ve almayan talasemi ve orak hücre anemi tanılı 1-40 yaş arasındaki 50 hasta ve 17 kontrol grubunu kapsamaktadır. Lokal Etik kurul onayı alınan çalışmada hastalardan bilgilendirilmiş onay formu alınarak dosyaları retrospektif olarak incelendi. Hastaların dosyalarından yaş, cins,  tanı, transfuzyon durumları, klinik bulguları (baş ağrısı, ağrılı krizler, bacak ülserleri), laboratuvar bulguları ((Hb, WBC, PLT sayısı, Hb elektroforezi, ferritin), fizik muayene bulguları (hepatosplenomegali), splenektomi durumları (otosplenektomi, cerrahi splenektomi), ilaç kullanımı (şelasyon, hidroksiüre, aspirin, folik asit, çinko) kaydedildi.  Hastalarda serebrovasküler olayları zamanında anlamak ve olası olayları önleyebilmek amacıyla Pediatrik Radyoloji Anabilim Dalında ‘Toshiba Aplio 500’ ultrason sistemi kullanılarak yapılan ve her iki temporal bölgeden ICA (İç(internal) karotid arter) ve MCA (Orta(mid) serebral arter) damarlarında pik sistolik akım hızı (PSFV) ve Rezistif İndeks (RI) değerleri tespit edilen Transkraniyal Doppler bulguları retrospektif olarak değerlendirildi.TD bulguları ile yaş, cins, trombosit sayısı, ferritin, splenektomi durumu, hidroksiüre kullanımı arasındaki ilişki SPSS programı kullanılarak değerlendirildi. Kontrol grubu olarak benzer yaştaki serebrovasküler olaylar için risk faktörü olmayan, hemoglobinopati olmayan kişilerle karşılaştırıldı. 

Bulgular: Çalışmaya 50 hasta grubu ve 17 kontrol grubu olmak üzere toplam 67 kişi dahil oldu. Katılımcıların %45’i erkek (n=30) ve %55’i kadın (n=37) cinsiyette idi. Hastaların yaş ortalaması 18.21±9.87 (3-42) iken kontrol grubunun yaş ortalaması

18.81±10.39 (2-32) saptandı (p=0.83). Çalışma grubu, tanılara göre sınıflandırıldığında 19 hasta (%38) Orak Hücre Anemili (OHA), 19 hasta (%38) transfüzyona bağımlı olmayan beta talasemi (NTDT) ve 12 hasta (%24) transfüzyoın bağımlı beta talasemi

(TDT) tanılarına sahipti. Şelasyon alan hastaların (n=12) %75’i deferasiroks (n=9), %25’i deferipron (n=3) kullanmaktaydı. Hastaların %62’si hidroksiüre almaktaydı. Tüm hastalarda bilateral internal karotid arter (İCA) ve orta serebral arter (MCA) açık olarak izlenmiş olup normal paterne sahipti. Pik sistolik akım hızı (PSAH) ve rezistif indeksi (Rİ) açısından sağ ve sol MCA ve İCA damarlarında hasta grubu ile kontrol grubu arasında anlamlı fark saptanmadı. Pik sistolik akım hızlarının yaş, cinsiyet, şelasyon kullanımı, klinik bulgular ve hemoglobin değeri ile anlamlı ilişkisi saptanmazken, trombosit değeri (sağ MCA ve sağ İCA ile p=0.02), ferritin değeri (sol MCA ile p=0.02) ve splenektomi durumu (Sağ MCA ile p=0.05) ile anlamlı ilişkisi saptandı. İstatistiksel değerlendirme SPSS programında TD sonuçları ile hasta bulguları ve kontrol grubu arasında Mann-Whitney-U, Kruskal-Wallis ve Pearson korelasyon testleri kullanılarak yapıldı.

Sonuç: Sağ MCAve sağ İCA pik sistolik akım hızı, splenektomi olan hastalarda ve yüksek trombosit değerlerinde artmış olarak bulunmuştur. Çalışma grubu ile kontrol grubunda pik sistolik akım hızları arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Hastaların düzenli takibi, uygulanan tedavilerin hastaya göre ve düzenli olarak verilmesi ve serebrovasküler olaylara neden olabilecek diğer faktörlerin azlığı, bu durumun nedeni olarak düşünülebilir. Konunun aydınlatılması için daha fazla katılımcının olduğu çalışmalara gerek vardır. 

Anahtar kelimeler: Beta talasemi, orak hücre anemisi, serebrovasküler olay, transkraniyal doppler ultrasonografi