Bankacılık krizleri erken uyarı sistemleri ve gelişmiş-gelişmekte olan ülkeler arasında indikatörlerin ürettiği uyarı sinyalleri bağlamındaki farklılıklar


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Sinan Durmuşalioğlu

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Dilek Demirbaş

Özet:

Bankacılık krizleri için Erken Uyarı Sistemleri geliştirmek, ekonomi ve bankacılık otoritelerine yaklaşmakta olan bir krizi önleme veya hafifletme imkânı verebileceği noktasında değerlidir. Çalışmada, bankacılık krizleri için Erken Uyarı Sistemleri geliştirebilmek adına, ağırlıklı olarak OECD ülkelerine ek olarak belli başlı büyük ekonomilerde 1970-2020 yılları arasında yaşanmış bankacılık krizleri, probit regresyonu metodolojisi ile incelenmiştir.

Bankacılık krizleri için oluşturulan regresyonların ülkelerin coğrafi tabanında havuzlandığında anlamlı sonuçlar üretmesi ve bankacılık krizleri için coğrafi bulaşıcılığın henüz bakir bir alan oluşu, coğrafi bulaşıcılık konusu üzerinde durmayı gerekli kılmıştır. Coğrafi bölgeler arası bulaşıcılık için bir gölge değişken ve kur krizlerinden bankacılık krizlerine olan yayılma konusunu hedef alan bir değişken, literatürdeki önceki çalışmalara kıyasla yenilikçi bir adım olacaktır. Ampirik analiz, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde bankacılık krizleri için olan Erken Uyarı Sinyallerinin farklılaştığını ortaya koymuştur.