BOYUN OMURLARINDAN YARARLANILARAK BELİRLENEN İSKELET YAŞININ KIZ BİREYLERDE GÜVENİLİRLİĞİNİN İNCELENMESİ: RETROSPEKTİF ÇALIŞMA


Tezin Türü: Diş Hekimliğinde Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Klinik Bilimler Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2018

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Burcu Güzel Fidanöz

Danışman: Sönmez Fıratlı

Özet:

Fidanöz BG, Boyun Omurlarından Yararlanılarak Belirlenen İskelet Yaşının Kız Bireylerde Güvenilirliğinin İncelenmesi: Retrospektif Çalışma. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi, 2018.

Çalışmamızın amacı Mito ve arkadaşlarının geliştirdiği boyun omuru iskelet yaşı hesaplama yönteminin Türk kız bireylerde güvenilirliğinin incelenmesi, Türk kızlarına özgü yeni boyun omuru iskelet yaşı formülünün geliştirilmesi; formülde yer alan parametrelerin büyüme gelişim dönemlerinde değişimleri incelenerek büyüme atılımı ile ilgili bir belirteç olup olmadığının araştırılmasıdır.

Çalışmamızın ilk bölümünde 8,0-15,9 yaş aralığında 395 kız bireye ait radyografiler kronolojik yaşlarına göre 8 gruba ayrılmıştır. Bilgisayar programı ile bireylerin lateral sefalometrik radyografilerindeki boyun omurlarında Mito ve arkadaşlarına ait regresyon uygulanmış ve boyun omuru iskelet yaşları hesaplanmıştır. Bireylerin kronolojik yaşları ile hesaplanan boyun omuru iskeletsel yaşları arasında uyum yüksek bulunmuş ancak Türk kız bireylere özgü boyun omuru iskelet yaşı formülü geliştirmek için yapılan boyutsal ölçümlerin yıllara göre değişimleri incelenerek yeni bir regresyon denklemi oluşturulmuştur.

Çalışmamızın ikinci bölümünde aynı yaş aralığında 115 kız birey kronolojik yaşları ile el-el bilek iskelet yaşları uyumlu olacak şekilde seçilmiş, geliştirdiğimiz boyun omuru iskelet yaşı formülü bu gruptaki bireylerin radyografilerine uygulanmıştır. Hesaplanan boyun omuru iskelet yaşları ile kronolojik ve el-el bilek iskelet yaşları arası korelasyon çok yüksek bulunmuştur. Ayrıca bu grupta yer alan bireyler ‘prepak, peak, postpeak’ gruplarına ayrılmıştır. Grupların radyografilerinde geliştirdiğimiz boyun omuru iskelet yaşı formülünde yer alan boyutsal ölçümler ve oranlarda ‘peak’ dönemi işaret eden bir belirteç araştırılmış ancak tespit edilememiştir.

Sonuç olarak Mito ve arkadaşlarının geliştirdiği boyun omuru iskelet yaşı yöntemi Türk kız bireylerin kronolojik yaşları ile uyumludur. Geliştirdiğimiz boyun omuru iskelet yaşı formülünün Türk kız bireylerin kronolojik yaşları ve el-el bilek yaşları ile korelasyonu çok yüksektir. Ancak ölçümlerimizde pubertal büyüme atılımına dair bir belirteç bulunamamıştır.