Polen alerjeni metiyonin sentazın biyoteknolojik üretimi üzerine çalışmalar


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Fen Fakültesi Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2017

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: YUNUS AKSÜT

Danışman: Emine Şeküre Nazlı Arda

Özet:

Alerji günümüzün temel sağlık sorunlarından biridir. Bu hastalıklar ülkemizdeki bireylerin %20-30 kadarını etkileyerek, kişilerin yaşam kalitesini düşürmekte ve oluşturduğu iş gücü kaybı ile de maddi zarara yol açmaktadır. Alerjik duyarlılığa ve alerjik hastalık bulgularının ortaya çıkmasına neden olan en önemli aeroalerjenlerden biri polenlerdir. Polenlerin alerjenik özellikleri, kimyasal bileşenleri ve atmosferdeki yoğunlukları, iklime, coğrafi lokasyona ve çevresel koşullara göre değişir. Muhtemelen bu varyasyonların bir sonucu olarak polen alerjisinin tanı ve tedavisinde bazı sorunlar yaşanmaktadır.

Rekombinant DNA teknolojisinin gelişmesi ile birçok biyolojik ürün ortaya çıkmıştır. Tanı ve tedavide kullanılma potansiyeline sahip rekombinant alerjenler de bu teknoloji ile üretilebilmektedir. Yapısal, fonksiyonel ve immünolojik olarak doğal alerjenleri taklit eden bu spesifik moleküller, biyoteknolojik yöntemleri kullanarak prokaryotik veya ökaryotik sistemler aracılığıyla çok hızlı bir şekilde, sabit kalitede, yeterli miktarda elde edilebilirler.

Bu tez çalışmasının temel hedefi yerel Morus alba (ak dut) poleninde bulunan potasiyel alerjen metiyonin sentazı Schizosaccharomyces pombe’de rekombinant olarak üretmektir.

Çalışmanın ilk aşamasında M. alba’daki metiyonin sentaz geninin dizisini belirlemek için polenlerden total RNA izolasyonu yapıldı. Total RNA kullanılarak cDNA kütüphanesi oluşturuldu ve ilgili gen bu cDNA kütüphanesinden polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ile çoğaltıldı. PZR ürününün nükleotit dizilemesi yapıldı, metiyonin sentazın tam gen dizisi belirlendi.

İkinci aşamada ise metiyonin sentaz geninin mekik tipi bir vektör olan pSLF1007 ile ligasyonu sağlandı. Daha sonra S.pombe’ye bu ligasyon ürününün transformasyonu yapıldı. Seçici besiyerine ekilen transforme kolonileri belirmek için koloni PZR yapıldı. Pozitif çıkan kolonilerden biri, protein analizleri için sıvı besiyerinde üretildi. Bu hücrelerden protein izolasyonu gerçekleştirildi ve rekombinant proteinin saptanması için elektroforezi takiben Western blot analizi yapıldı. Rekombinant protein histidin etiketine özgü antikor kullanılarak membranda saptandı.

Sonuç olarak, M. alba poleninde bulunan metiyonin sentaz proteini S.pombe’de başarıyla rekombinant olarak üretildi. Bu çalışmada S. pombe'nin rekombinant allerjen üretimi için alternatif bir sistem olduğu gösterildi. Rekombinant metiyonin sentaz ileri klinik çalışmalarda kullanılma, saflaştırıldıktan ve alerjik özellikleri doğrulandıktan sonra piyasada biyoteknolojik bir ürün olarak yer alma potansiyeline sahiptir.