SOMALİ BALIKÇILIĞI ve TÜRKİYE ile BALIKÇILIK İŞBİRLİĞİ


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Fardowsa Mohamud Wehliye

Danışman: Benal Gül

Özet:

Somali, Afrika kıtasının en doğusunda, Hint Okyanusu’nun kıyısında ve kuzeyde Kızıldeniz'in, Aden Körfezi ile birleştiği yerde bulunur. Somali’nin 3330 km uzunluğunda bir kıyı şeridine sahiptir. Somali’de balıkçılık yapısı geleneksel kıyı balıkçılığı niteliğindedir ve yıllık deniz balıkçılığı üretimi FAO tarafından 30.000 ton olarak tahmin edilmektedir (FAO, 2005a). Somali balıkçılık sektörü, uzun süredir gelişmemiş olduğundan dolayı, potansiyelini büyük ölçüde kullanamamaktadır. Bununla birlikte, kıyı ve açık deniz balık üretimi, balık unu ve balık yağı endüstrileri, konserve fabrikaları, balık işleme tesisleri ve balıkçılık altyapısı açısından önemli yatırım potansiyeline sahiptir. Bu potansiyelin yeterince kullanımı için farklı ülkelerle yapılacak iş birlikleri oldukça önemlidir.

Somali’nin Osmanlı İmparatorluğu ile başlayıp Türkiye Cumhuriyeti ile devam eden ilişkileri, her ülkeye ticari ve siyasi açıdan pek çok kapı açmıştır. Türkiye Cumhuriyeti ile Somali Federal Cumhuriyeti arasında güvenlik, sağlık, eğitim ve tarım konusunda iş birlikleri mevcut olup, balıkçılık konusunda iş birliğine yönelik “Balıkçılık ve Kültür Balıkçılığı Mutabakat Zaptı” 12 Ocak 2018 tarihinde imzalanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti ve Somali Federal Cumhuriyeti arasında 1 Temmuz 2021 tarihinde imzalanan hibe antlaşması 5 Ağustos 2021 tarihinde resmî gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu, Türkiye ile Somali arasındaki balıkçılık iş birliğinde önemli bir adımdır. Türkiye devleti ve yatırımcıları, Somali balıkçılık altyapısının yeniden inşasında önemli bir rol oynayabilir ve Somali'deki balıkçılık endüstrisinin gelişimini destekleyebilir.

Bu çalışmanın amacı, Somali Federal Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki balıkçılık iş birliği mutabakatı kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti’nin Somali'nin deniz kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasına nasıl katkı sağlayabileceğini öngörmektir. Çalışma süresince literatür taraması, resmî belgelerin incelenmesi ve ilgili ülkelerin bakanlıklarından bilgi notu temini, ulusal birçok kurum ve kuruluşun veri tabanlarından veri ve rapor temini yolu ile bilgi ve belge toplanmıştır. Elde edilen veriler ile öncelikle Somali deniz kaynakları ve balıkçılığı değerlendirilmiş, daha sonra bölgede iş birliği kapsamında yapılabilecek yatırım, düzenleme ve teşvikler ile ilgili öngörüler sunulmuştur