Sıçanlarda Deneysel Kolit Modelinde Mespilus Germanica L. (Muşmula) Meyvesinin Olası Tedavi Edici Etkisinin Araştırılması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü, Laboratuvar Hayvanları Ana Bilim Dalı, Türkiye

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Deniz Mukaddes Türet

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Rivaze Kalaycı

Eş Danışman: Dilek Özbeyli

Özet:

Ülseratif Kolit (ÜK), nedeni bilinmeyen gastrointestinal sistemin kronik inflamatuar bir hastalığıdır. Ülkemizde görülme sıklığı ise 1,4/100.000'dür. ÜK’nin görülme sıklığı kadın ve erkeklerde anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Tedavide kullanılan ilaçların çoğu semptomatiktir; kolit için birden fazla tedavi seçeneği olmasına rağmen yan etkileri (karsiyogenez) vardır. Ayrıca bu ilaçların bazıları pahalı olup bazılarına ise erişim güçlüğü olabilmektedir.  Geleneksel halk tıbbında bağırsak iltihaplanmasına karşı kullanılan çok sayıda bitki olup bu bitkilerden biri de Mespilus germanica türüdür. Bu tür Rosaceae familyasına ait olup Türkiye’de tek türle temsil edilir. Bu tür ülkemizde muşmula, döngel, beşbıyık, töngel ve yabani muşmula isimleriyle bilinmekte olup bu türün meyveleri geleneksel tıpta bağırsak iltihaplanmasına karşı kullanılmaktadır.

Bu çalışmayla Mespilus germanica meyvesinin ülseratif kolit üzerinde olabilecek iyileştirici etkisi biyokimyasal ve histopatolojik analizlerle bilimsel olarak ilk kez incelenecektir. Ekstrenin aktivitesinden sorumlu olduğu düşünülen kimyasal içeriği hakkında önemli bilgiler elde edilecektir. Ayrıca ülseratif kolitin tedavisinde günümüzde kullanılan ilaçların yan etkileri ile bu ilaçlara yanıt vermeyen hasta popülasyonunun yoğunluğu düşünüldüğünde doğal bir ilaç geliştirilmesinin yolunu açacak bir çalışma olması da bu çalışmanın bir diğer özgünlüğüdür.

Bu çalışmada dişi ve erkek Wistar Albino sıçanlar kullanılacaktır. Kolit modeli, izofloran anestezisi altında polietilen katater ile intra rektal olarak anüsün 8 cm proksimaline 1 ml %5 asetik asit, tek doz uygulanarak gerçekleştirilecektir. Kolit modeli yapılmış hayvanlara grubuna göre 100, 300 ve 1000 mg/kg Mespilus germanica meyve ekstresi oral olarak 3 gün uygulanacaktır. Diğer bir kolit grubuna ise aynı şekilde 1 mg/kg sülfasalazin (intestinal antiinflamatuvar) verilecektir. Histolojik incelemenin yanında kolon dokularında nötrofil infiltrasyonunun göstergesi olan doku myeloperoksidaz aktivitesi ve oksidan hasarın göstergesi olan malondialdehit ve antioksidan glutatyon ölçümleri yapılacaktır. Kolonik doku örneklerinde reaktif oksijen türlerinin ölçümü kemiluminisans yöntemi ile değerlendirilecek, apoptoz tayini kaspaz-3, kaspaz-9, MnSOD, NA+/K+ ATPaz, TNF-α, IL-1β, matriks metalloproteinaz (MMP)-3, MMP-9 ölçümleri ticari kit kullanılarak ELISA yöntemi ile belirlenecektir.