Doğu Türkçesi Manzum Eserlerde (14-16.yy.) Duygu Fiilleri


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Türk Dili Ve Edebiyatı Bölümü, Türkiye

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Gülşah Altın

Danışman: Aslı Zengin

Özet:

Mental fiiller, fiillerin sınıflandırılmasında tematik bir kategori olarak Türkiye Türkçesi açısından çok yeni bir kavram olarak değerlendirilebilir. Mental fiillerin bir grubu olarak kabul edilen duygu fiilleri algılama ile başlayan zihinsel sürecin ikinci aşamasını oluştururlar. Birinci aşamada algılanan verilerin kişide uyandırdığı etki ve kişinin bu etkiye verdiği psikolojik ve fizyolojik tepkiler duyguları oluşturur. Bu duyguların kelimelerle fiil formatındaki ifadesi de duygu fiillerini oluşturur: sevin-, üzül-, endişelen-, merak et-, şaşır-, kork- gibi fiiller duygu fiillerine örnektir.

Bu tezin genel amacı Doğu Türkçesi manzum eserlerde (14-16.yy.) söz varlığındaki duygu fiillerini ortaya çıkarmaktır. Bu genel amaca ulaşabilmemizi sağlayacak diğer yan amaçlar ise şunlardır: 1. Doğu Türkçesi manzum eserlerde (14-16.yy.) tespit edilen duygu fiillerinin duygu alanına göre sınıflandırılması, 2. Sıralama içerisinde yerini alan fiillerin etimolojik açıdan incelenmesi, 3. Tanıklanan duygu fiillerinin temel anlamlarıyla mı yoksa değişmiş anlamlarıyla mı duygu değeri taşıdıklarının tespit edilmesi, 4. Duygu fiillerinin anlam özelliklerinin tanıklandıkları metnin bağlamına göre ortaya çıkarılıp değerlendirilmesi, 5. Tanıklanan duygu fiillerinin genel anlamsal özelliklerinin belirlenmesi.

Tezde istifade edilecek eserler şunlardır: Klâsik Öncesi Dönem Manzum Eserleri:  Divanlar: Yûsuf Emirî Divanı, Mevlânâ Sekkâkî Divanı, Lutfî Divanı, Gedaî Divanı.  Mesneviler: Dehnâme, Mahzenü’l-Esrâr.

Klâsik Dönem Manzum Eserleri: Divanlar: Garāibü’s-Sıgar, Nevâdirü'ş-Şebâb,  Bedâyiu'l - Vasat, Fevâidü'l-Kiber, Şiban Han Dîvânı, Hüseyin Baykara Divânı, Bâbür Dîvânı, Mesneviler: Sedd-i İskenderî.