NLRP3 Gen Varyantları Ve Serum Protein Düzeylerinin PFAPA Sendromu Oluşum Riskine Etkisi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İstanbul Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: DAMLA KAYNAK

Danışman: Selçuk Daşdemir

Özet:

Periyodik ateş, farenjit, aftöz stomatit ve servikal adenit (PFAPA) sendromu çoğunlukla 5 yaş altı çocukları etkileyen düzenli ateş ( > 39 °C) atakları ve aftöz stomatit, farenjit ve servikal adenit semptomları ile karakterize periyodik ateş sendromudur. Etiyolojisi ve kalıtımı henüz bilinmemektedir.

NLRP3 geninin kodladığı protein doğal bağışıklık sistemi hücreleri ve epitelyal hücrelerinde bulunan hücre içi reseptördür. Ekzojen veya endojen uyaranlara karşı, inflamazom kompleksine katılır ve kaspaz-1 enziminin aktifleşmesini sağlar. NLRP3 genindeki mutasyonlar aşırı aktifleşmiş inflamazom komplekslerine ve pro-inflamatuvar sitokinlerin aşırı üretimine yol açar.

Bu çalışmamızda, NLRP3 rs10754558 ve rs35829419 gen varyantları ve serum NLRP3 proteini konsantrasyonları 18 yaş ve altı PFAPA hastalarında (n=71) ve 18 yaş ve altı sağlıklı çocuklarda (n=71) incelendi. Varyantların tespiti için Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR)-Sanger Dizileme analizi yapıldı. NLRP3 konsantrasyonları için ELISA yöntemi kullanıldı.

Hasta ve kontrol grupları arasında NLRP3 polimorfizmlerinin alel veya genotip frekanslarında istatistiksel olarak anlamlı farklar gözlenmedi (p > 0.05). NLRP3 serum seviyeleri de gruplar arasında  anlamlı bir fark göstermedi (p > 0.05). Hastalarımızın %32,5' inde (13/40) MEFV geninde mutasyon saptandı.

Sonuçlara göre farklı genlerin sinerjik etkisinin PFAPA sendromunun oluşumunda rol oynadığı görülmektedir. Bu nedenle PFAPA sendromunun genetiği araştırılırken NLRP3, MEFV ve CARD8 gibi genlerde mutasyon varlığının birlikte incelenmesi faydalı olabilir.